Portfolio

Een paar honderd interviews, ruim vijftig persberichten en bijna een dozijn jaarverslagen heeft Lisette de Jong tekst & advies in de afgelopen acht jaar verzorgd.  Op deze website vind je voorbeelden van lopende en recente projecten. Benieuwd naar de rest van mijn portfolio? Neem contact met mij op.

Boeken en offline publicaties

Ons Mooie Voedselboek
In ‘Ons Mooie Voedselboek’ nemen Pepijn en zijn hondje Pepper je mee met boodschappen doen. Ze maken een avontuurlijke reis langs kassen vol sappige aardbeien, tropische bananenplantages en velden vol boerenkool. Ze nemen zelfs een kijkje onder de grond om te zien hoe aardappels groeien. Aan het eind van het boek weten de lezers precies wat er met hun eten gebeurt voordat het op hun bord ligt. Gepubliceerd in september 2016. Lees meer >

Strategisch communicatieadvies

Doctor’s Orders
Sinds ruim twee jaar adviseer ik Doctor’s Orders – het bedrijf achter een vernieuwende voedzame reep voor ontbijt, lunch of tussendoor – in de communicatie met gezondheidsprofessionals en consumenten. Het bedrijf schakelt mij ook in voor het schrijven en bewerken van persberichten en webteksten.

Toothfriendly International

Voor de Zwitserse Organisatie Toothfriendly International – bedenker en beheerder van het Happy Tooth logo voor tandvriendelijk snoepgoed en kauwgum – verzorgde ik ruim zes jaar lang de Public Relations in Nederland. Ik bepaalde in overleg met de klant de communicatiestrategie, verspreidde persberichten, ontwikkelde brochures en onderhield contact met tandartsen, mondhygiënisten en fabrikanten. Ook vertegenwoordigde ik de organisatie op consumentenbeurzen en tandheelkundige congressen. Samen met de klant en met Regio TV Rotterdam maakte ik een mooie commercial over ons werk:

Tekst en eindredactie

Food Valley NL
De afgelopen jaren ben ik als tekstschrijver – en deels als coordinator – betrokken geweest bij diverse publicaties, waaronder de reeks Food Valley Innovation Insights en het boekje Dutch Food Innovations (uitgegeven ter gelegenheid van de beurs IFT in Chicago, zomer 2014). Op dit moment werk ik voor Food Valley Update aan een serie artikelen over ondernemen in landen rond de wereld – van China, de Verenigde Staten en India tot Mexico en Peru.

Wageningen UR
Voor Wageningen UR Food & Biobased Research schrijf ik regelmatig persberichten, webteksten en corporate stories over thema’s als het verbeteren van de kwaliteit en houdbaarheid, bioraffinage en reductie van voedselverspilling. Op dit moment verzorg ik een serie blogs waarin onderzoekers hun visie geven op het thema voeding voor ouderen.

Zeelandia
Voor het personeelsblad van Zeelandia, specialist in bakkerijgrondstoffen, verzorg ik vier keer per jaar een aantal interviews en rubrieken.

Artikelen voor vak- en consumentenbladen
Ik publiceer regelmatig op eigen titel in vak- en consumentenbladen over onderwerpen die te maken hebben met gezonde voeding, duurzame technologie en verpakken; bijvoorbeeld voor het vakblad Verpakkingsmanagement, Eisma Voedingsmiddelen Industrie en de Gezondgids.

Samen met Heidi Klijsen heb ik diverse artikelen gepubliceerd naar aanleiding van onze reizen naar Japan, Vietnam en Estland. Die gingen onder meer over de Japanse Alpen (Reisgids) en het maken van marsepein (Kidsweek).

Ons mooie voedselboek
Bobbelige aardappels, kromme komkommers, vis van twee dagen oud of toetjes met een THT over vijf dagen: bijna de helft van al het voedsel dat we produceren, wordt niet opgegeten: Zonde! Samen met Ria de Jong en Jenny Lindhout werk ik aan een kleurrijk boek voor kinderen dat laat zien hoe waardevol en bijzonder voedsel eigenlijk is. Meedenken over inhoud, productie promotie of distributie? Neem contact met mij op.

Bladmanagement

TI Food and Nutrition
Voor het Wageningse Topinstituut Food and Nutrition coördineer ik de productie van het Annual Report 2014, en de digitale nieuwsbrief In Touch. Ik bepaal in overleg met de klant de inhoud, verzorg de interviews en schrijf de (Engelse) teksten. Hier onderhoud ik nauw contact met de Engelse eindredacteur en het ontwerpbureau. Ook bij eerdere edities van het Annual Report (2007-2013) en In Touch (2012-2014) ben ik nauw betrokken geweest. Bekijk ze hier.

Mediarelaties

Beemster & Caring Dairy
Ik heb het kaasmerk Beemster, onderdeel van CONO Kaasmakers, drie jaar lang ondersteund bij het genereren van free publicity rondom het Caring Dairy-programma voor duurzaam geproduceerde zuivel. Ik verzorgde persberichten, stelde persmappen samen en onderhield de contacten met de vakpers.