Ons mooie voedselboek

Alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt

OMV-omslagWelke reis legt een banaan af naar jouw fruitschaal? Hoe wordt van melk yoghurt gemaakt? En waarom is volkorenbrood zo gezond? De antwoorden vind je in ‘Ons Mooie Voedselboek’. Een informatief en creatief kinderboek over voedsel voor kinderen vanaf 8 jaar. Boordevol interessante weetjes over ons dagelijks eten en leuke doe-dingen zoals bakken, kweken en koken. Ook geschikt voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Bekijk het inkijkexemplaar

In ‘Ons Mooie Voedselboek’ nemen Pepijn en zijn hondje Pepper je mee met boodschappen doen. Ze maken een avontuurlijke reis langs kassen vol sappige aardbeien, tropische bananenplantages en velden vol boerenkool. Ze nemen zelfs een kijkje onder de grond om te zien hoe aardappels groeien. Aan het eind van het boek weten de lezers precies wat er met hun eten gebeurt voordat het op hun bord ligt.

Eerlijk over voedsel

Eerlijk over voedsel. Dat is ‘Ons Mooie Voedselboek’: een kijk-, lees- en doe-boek voor kinderen vanaf 8 jaar, voor thuis of in de klas. Het staat vol interessante weetjes over ons dagelijks eten, hoe en door wie het gemaakt wordt en wat er gezond aan is. In het boek komen verschillende manieren van voedsel produceren aan bod. Wat betekenen bijvoorbeeld biologisch en fairtrade? En was is het verschil tussen biologische en ‘gewone’ tarwe?

‘Ons Mooie Voedselboek’ daagt kinderen uit om na te denken over wat er op hun bord ligt, en er zelf mee aan de slag te gaan: aardbeien kweken, frozen yoghurt maken, pannenkoeken bakken of een lampje laten branden op pieperpower.

‘Hoe mooi is het als kinderen spelenderwijs leren waar hun eten vandaan komt’
– Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige

 

Alle bijbehorende informatie vind je op: www.onsmooievoedselboek.nl

zeevis zeevis2

Over de makers

Voedingskundige Lisette de Jong is wetenschapsjournalist. Ze schrijft over gezond en lekker eten, duurzame technologie en andere dingen die de wereld mooier maken.

Bakkersdochter Ria de Jong is allround tekstschrijver en (eind)redacteur. Schrijft helder, toegankelijk en met plezier over allerlei onderwerpen, voor grote mensen en kinderen.

Buurtmoestuinier Jenny Lindhout illustreert en ontwerpt alles wat los en vast zit. Om mensen te verbinden: met elkaar, hun omgeving en de natuur.

Ons Mooie Voedselboek –  Alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt

Auteurs:Lisette de Jong en Ria de Jong

Illustraties: Jenny Lindhout
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 48 pag., 24 x 34 cm, hardcover, halflinnen band
ISBN: 9789050115834
Prijs: € 19,95
Leeftijd: 8+ lees- en doe-boek over voedsel
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Cateraar Hutten opent grote ‘verspillingsfabriek’

Cateraar Hutten opent in december de grootste fabriek van Nederland voor de verwerking van reststromen. “Schaalgrootte was tot nu toe de beperkende factor bij initiatieven tegen voedselverspilling. Wij laten zien dat het anders kan”, aldus directeur Bob Hutten. Het interview dat ik met hem had, is zojuist verschenen in het vakblad Eisma Voedingsmiddelen Industrie.tomaten

Kunstroute Voordorps Verbeelding

27339ef0-4b5f-4bb9-9f30-7cf75e513047-mediumOp 1 zondag november doe ik mee met de kunstroute Voordorps Verbeelding. Samen met Jenny Lindhout en Ria de Jong presenteer ik dan de eerste teksten en schetsen voor het kinderboek waar we aan werken: Ons mooie voedselboek’ – van broodje chips tot patatje zeevis; alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord terechtkomt’.  Vertel ons welke  onderwerpen je er graag in terugziet en bedenk een naam voor het hondje van de hoofdpersoon!

Tomaten bewaar je buiten de koelkast

tomatenFijnproevers wisten het allang: tomaten bewaar je niet in, maar buiten de koelkast. Bewaren bij te lage temperaturen leidt tot een afname van de aroma’s die tomaten zo lekker maken, zo blijkt nu ook uit een studie van Wageningen UR. De onderzoekers ontwikkelden een ‘kunstmatige mond’ waarmee zij de hoeveelheid aroma’s die vrijkomen tijdens het kauwen op tomaten snel, gemakkelijk en nauwkeurig konden meten. Ik schreef er een persbericht over.

 

Maaltijden uit reststromen

De supermarkt biedt kansen voor voedingsmiddelen gemaakt van reststromen, zolang deze producten niet duurder zijn dan normaal. Dat is de conclusie na een pilotstudie bij de biologische supermarktketen EkoPlaza, uitgevoerd onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research. Lisette de Jong schreef er een persbericht over dat op 19 januari werd verspreid.