College bloggen voor voedingsonderzoekers

Waarom zou je als voedingsonderzoeker regelmatig een blog moeten schrijven? En hoe breng je jouw visie op ingewikkelde thema’s als e-nummers of eiwitrijke voeding op een leuke en toegankelijke manier over? Ik vertelde er gisteren over tijdens een college voor eerstejaars studenten in Wageningen. Met de tips die ze van mij hebben gekregen, schrijven ze dit najaar hun eigen blog.

GEEF EEN SCHOOL DIT BOEK CADEAU

Als makers van Ons mooie voedselboek dromen we ervan dat straks elke basisschool in Nederland een exemplaar in de kast heeft staan. Hoe meer kinderen nadenken over het eten op hun bord, hoe beter. Want dan genieten ze er meer van en gooien ze minder weg, daar zijn we van overtuigd!
Via de actie Geef een school dit boek cadeau kun jij ons helpen deze droom waar te maken.

Geef een of meerdere exemplaren van Ons mooie voedselboek weg aan een school naar keuze. De school van je zoon of dochter bijvoorbeeld, die bij jouw bedrijf om de hoek, of een willekeurige school in Nederland. Wij zorgen ervoor dat het boek bij de school terechtkomt. Meer weten? Lees verder op de website.

Deltaplan voedingsonderzoek

Op welke onderwerpen moeten Nederlandse voedingsonderzoekers zich de komende jaren richten? Die vraag staat centraal in het Deltaplan Voedingsonderzoek waar een groep experts op dit moment aan buigt. De initiatiefnemers, ZonMw, TiFN en Topsector Agri&Food willen met het plan tot een betere afstemming komen en versnippering in het onderzoeksveld tegengaan. Zij hebben Lisette de Jong tekst & advies ingeschakeld om de teksten te schrijven.

 

ACU-Drop maakt het ziekenhuispersoneel gemakkelijk

Je drukt op een knopje, draait de verpakking een paar keer om en het monster is klaar voor gebruik. Routinematige controle van diagnostische apparatuur in het ziekenhuis wordt met de ACU-Drop® II een fluitje van een cent. Voor Verpakkingsmanagement interviewde ik Bart Maas, Marc Ramondt en Hans Vereijken van het bedrijf Eurotrol, samen het brein achter deze innovatie.

Lees hier het artikel over acudrop.

Ons mooie voedselboek

Alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt

OMV-omslagWelke reis legt een banaan af naar jouw fruitschaal? Hoe wordt van melk yoghurt gemaakt? En waarom is volkorenbrood zo gezond? De antwoorden vind je in ‘Ons Mooie Voedselboek’. Een informatief en creatief kinderboek over voedsel voor kinderen vanaf 8 jaar. Boordevol interessante weetjes over ons dagelijks eten en leuke doe-dingen zoals bakken, kweken en koken. Ook geschikt voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Bekijk het inkijkexemplaar

In ‘Ons Mooie Voedselboek’ nemen Pepijn en zijn hondje Pepper je mee met boodschappen doen. Ze maken een avontuurlijke reis langs kassen vol sappige aardbeien, tropische bananenplantages en velden vol boerenkool. Ze nemen zelfs een kijkje onder de grond om te zien hoe aardappels groeien. Aan het eind van het boek weten de lezers precies wat er met hun eten gebeurt voordat het op hun bord ligt.

Eerlijk over voedsel

Eerlijk over voedsel. Dat is ‘Ons Mooie Voedselboek’: een kijk-, lees- en doe-boek voor kinderen vanaf 8 jaar, voor thuis of in de klas. Het staat vol interessante weetjes over ons dagelijks eten, hoe en door wie het gemaakt wordt en wat er gezond aan is. In het boek komen verschillende manieren van voedsel produceren aan bod. Wat betekenen bijvoorbeeld biologisch en fairtrade? En was is het verschil tussen biologische en ‘gewone’ tarwe?

‘Ons Mooie Voedselboek’ daagt kinderen uit om na te denken over wat er op hun bord ligt, en er zelf mee aan de slag te gaan: aardbeien kweken, frozen yoghurt maken, pannenkoeken bakken of een lampje laten branden op pieperpower.

‘Hoe mooi is het als kinderen spelenderwijs leren waar hun eten vandaan komt’
– Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige

 

Alle bijbehorende informatie vind je op: www.onsmooievoedselboek.nl

zeevis zeevis2

Over de makers

Voedingskundige Lisette de Jong is wetenschapsjournalist. Ze schrijft over gezond en lekker eten, duurzame technologie en andere dingen die de wereld mooier maken.

Bakkersdochter Ria de Jong is allround tekstschrijver en (eind)redacteur. Schrijft helder, toegankelijk en met plezier over allerlei onderwerpen, voor grote mensen en kinderen.

Buurtmoestuinier Jenny Lindhout illustreert en ontwerpt alles wat los en vast zit. Om mensen te verbinden: met elkaar, hun omgeving en de natuur.

Ons Mooie Voedselboek –  Alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt

Auteurs:Lisette de Jong en Ria de Jong

Illustraties: Jenny Lindhout
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 48 pag., 24 x 34 cm, hardcover, halflinnen band
ISBN: 9789050115834
Prijs: € 19,95
Leeftijd: 8+ lees- en doe-boek over voedsel
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Cateraar Hutten opent grote ‘verspillingsfabriek’

Cateraar Hutten opent in december de grootste fabriek van Nederland voor de verwerking van reststromen. “Schaalgrootte was tot nu toe de beperkende factor bij initiatieven tegen voedselverspilling. Wij laten zien dat het anders kan”, aldus directeur Bob Hutten. Het interview dat ik met hem had, is zojuist verschenen in het vakblad Eisma Voedingsmiddelen Industrie.tomaten